‘Prepping’ er et engelsk låndeord, som betyder forberedelse. Food prep – eller meal prep, går i al sin enkelhed ud på at forberede og, helt eller delvist, lave mad til flere dage ad gangen frem for at leve fra måltid til måltid. Jeg giver dig her en række tips til, hvordan du får mest ud af food prepping og hvordan du undgår, at maden bliver alt for ensformig og smager kedeligt.

Det kan være en god ide lige at gøre dig nogle tanker omkring formål med din food prepping. Vil du gerne spise flere grøntager? Vil du gerne tabe dig? Vil du spare penge på madvarer? Vil du spare tid på madlavning? Vil du undgå madspild? Samt hvilke måltider er det der skal være nemme – morgenmad, frokost og/eller aftensmad? Personligt food prepper jeg af flere årsager. Faktisk alle de nævnte årsager. Og jeg food prepper ofte både morgenmad, frokost og aftensmad.

 

7 food prep ideer og tips

  • Vælg en fast ugedag – som udgangpunkt kan hvilken som helst af ugens dage bruges til food prep. Jeg prepper typisk søndag og onsdag, og bruger omkring en halv til en hel time afhængig af madvarer og retter.
  • Køb ind 1-2 gange om ugen – én gang kan godt gøre det, men jeg foretrækker at handle ind to gange om ugen, da jeg på den måde sikrer mig friskere varer. Herudover er der flere muligheder for at købe på tilbud og købe dato-varer, der er sat ned for at undgå madspild. Det kan være altid lige fra kød til salatblandinger og grøntsager. Prøv at handle ind meget tidligt på dagen eller sent på dagen. Her er ofte en del dato-varer.
  • Lav indkøbsseddel og tjek tilbudsaviserne – det gør det hele meget nemmere og billigere.
  • Vælg den rigtige opbevaring – Vælg fødevaregodkendt opbevaringsbokse og poser – og gerne bokse af plast som er stablebare og tåler opvaskemaskine, mikroovn og fryser. Vælg herudover bokse og poser i forskellige størrelser, og gerne bokse i klar plast. Det gør det nemmere at se indeholdet. Ikea har en stort udvalg til få penge. Alternativt kan du købe “kokke bøtter” – også kaldet “condi-bøtter”.
    Min mand kalder mine plastik bøtter for “plastik helvede” – dels fordi jeg har så mange, men også fordi de til tider kan give opvaskemaskinen udfordringer med at tørre servicet helt. Plastik giver mere kondens i opvaskemaskinen, da det ikke holder nær så længe på varmen som glas og porcelæn, hvorfor servicen stadig kan være våd, når du åbner opvaskemaskinen.
  • Opbevar hver for sig – på den måde kan du kombinere som du lyster.
  • Lav større portioner – spise det samme to dage i træk. Eller som aftensmad den ene dag og frokost den anden dag. Eller varier maden på dag to – se f.eks. hvordan min chili con carne blev til en mexicansk salat på dag to.
  • Frys i portionsstørrelser – er du i tvivl om, hvorvidt du får spist den tilberedte mad inden for holdbarheden, så frys i stedet maden ned i portioner. Tø den herefter op, på dag maden skal spises. Et godt tip er at fryse maden i portionsstørrelser afhængig af hvor mange personer er der i hjemmet? Er det kun én, så vælg mindre fryseposer og bøtter. Er der ofte flere hjemme til aftensmaden, så sørg for at fryse ned i større portioner.

 

Food prepping behøver ikke være lig med ensformig, kedelig og smagløs mad. Jo, man skal gide at spise det samme – helt eller delvist det samme, flere dage træk, men du kan med fordel variere maden lidt, så det ikke er 100% det samme. Her er et par eksempler:

Tilbered en stor portion kylling f.eks. et kilo. Lav den i et ovnfast fast eller steg på panden. Brug til aftensmad på dag et, til en frokost sandwich eller salat på dag to, eller til en sammenkogt ret på dag tre.

Det samme gælder svine- og kalvekød. Lav frikadeller i alverdens afskydninger: almindelige frikadeller, græskefrikadeller eller krydrede/spicy frikadeller. Eller lav en stor portion kødboller til boller i karry, spaghetti a la Lady og Vagabonden eller til en gang hønsekødssuppe med kødboller.

Kog flere æg på én gang – istedet for kun at koge ét æg, så kog 4, 5 eller 6 æg. De kan nemt bruges som et mellemmåltid, på et stykke rugbrød, i en pastasalat, i et pitabrød med tun eller lignende.

 

Hvor længe kan maden holde sig?

Som en tommelfingerregel kan din tilberedte mad typisk holde 5-6 dage i køleskabet. Som en undtagelse kan fisk ‘kun’ holde 3 dage. Personligt opbevarer jeg min mad i køleskabet i max. 3-4 dage. Hvis jeg ved, at jeg ikke får det spist inden for et par dage, så fryser jeg maden ned.