Dette indlæg indeholder affiliatelinks for Økologisk-supermarked.dk tilbyder Økologi til discountpriser. Det bliver ikke dyrere for dig at købe via disse links, men jeg vil modtage et beskedent beløb, som bruges til at drive min blog.

Salt, peber og krydderier anvendes hvert eneste dag i mit køkken. Min krydderiskuffe åbnes og lukkes flere gange dagligt. Også krydderihylden er jævnligt i brug. Krydderier giver maden duft, farve og ikke mindst smag. De har derfor en nøglefunktion i ethvert køkken og selv små mængder krydderi kan have stor betydning for den kulinariske oplevelse.

Dog er udvalget af krydderier i mit køkken en smule minimalistisk. Jeg har hverken skabe eller skuffer fyldt med krydderier. Og skulle det ske at jeg løber tør og ikke lige har fået bestilt nye forsyninger, så erstatter jeg også gerne ét slags krydderi med ét andet – for eksempel kan tørrede krydderurter såsom basilikum, oregano og timian snildt erstatte hinanden.

Mit minimalitiske udvalg af krydderier går lidt hånd i hånd med, at jeg ikke just kan prale af at være en mesterkok. Jeg har først for nyligt (rigtig) fundet glæden ved at stå i køkkenet. Tidligere har det været min mands domæne. Herudover går jeg op i at undgå madspil. Jeg ønsker ikke, at krydderierne blot skal ligge i skuffen og ikke blive brugt. Her mister de blot deres aroma og smag, hvorefter de arkiveres i skraldespanden. Og det er synd. Her får du derfor listen over krydderier og krydderurter som er uundværlige og klare favoritter i mit køkken.

 

10 krydderier i mit hverdagskøkken

  • Krydderurter – basilikum, oregano, rosmarin og timian. Alle krydderurter som, i mit køkken, sagtens kan erstatte hinanden, hvis jeg skulle løbe tør af den ene slags. Bruges ofte til pizza og pastaretter, men fungerer også godt til kød, fisk og fjerkræ samt kartofler og rodfrugter. Alternativt kan du købe Urtekram’s Herbes de Provence, som indeholder alle de nævnte krydderurter.
  • Karry
  • Peber – jeg bruger udelukkende cayennepeber eller hele peberkorn i form af friskkværnet peber i mine retter.

Sidst men ikke mindst bruger jeg salt – selv om det vel teknisk set ikke er et krydderi. Men vil nu alligevel lige nævne det. Jeg har et par forskellige slags salt i mit køkken. Har både fint salt, groft salt og flagesalt.

 

Jeg køber så vidt muligt økologiske krydderier og er særligt glad for Urtekram. Det eneste krydderi jeg endnu ikke har fået skiftet ud med en økologisk variant er karry. Her bruger jeg fortsat karry fra Santa Maria. Det er nok mest en vane sag og fordi jeg ‘kender’ denne karry, og ved hvilke mængder der skal i vores hverdagsretter og passer til vores smag.

De fleste krydderier anvendes i tørret og pulveriseret form, mens nogle til tider anvendes i frisk form for eksempel chili, ingefær m.fl. Herudover anvender jeg også krydderurter – både i frisk eller tørret form, til krydring af min mad. Udover krydderier og krydderuter bruger jeg også andre smaggivere i køkkenet såsom honning, sennep og soya for blot at nævne et par stykker.

Hvilke krydderier, krydderurter og smagsgivere er ‘must have’ for dig, din madlavning og i dit køkken?