Vi har kig på en lille ferie her til efteråret og i den forbindelse jokede vi lidt med, at jeg ofte er syg i forbindelse med ferie eller weekend.

Baggrunden for denne blog er netop et sygdom forløb. Et forløb som egentlig startede på en ferie i USA i 2015, hvor jeg måtte indlæggelse på et hospital. Men det er ikke den eneste gang jeg har været syg i forbindelse med ferie eller forlænget weekend. På en motorcykeltur til Stockholm for en del år siden, havde jeg ondt i lænden og var på smertestillende hele ferien. Og på en storbyferie i Amsterdam fik jeg et migræne anfald (læs: havde glemt mine migræne piller i Danmark, så måtte sidde på en trappesten og vente, mens min mand var på apoteket for at købe nogle smertestillende piller. I mellemtiden fik jeg på trappestenen besøg af en hollandsk herre som spurgte, om jeg havde røget “too much hashish” 🙂 Og jeg måtte pænt fremstamme “No, migraine”). Dette er blot et par eksempler, ud af mange, hvor jeg har været syg i forbindelse med ferie eller weekend. Men hvorfor bliver jeg næsten altid syg op til ferien eller weekenden?

Endelig ferie og så bliver man syg

Umiddelbart skulle man tro at kroppen måske kunne udskyde sygdom til et belejligt tidspunkt – altså når du har tid til at være syg (læs: i din ferie), men det er ikke tilfældet. Istedet skyldes det at man i en kortere periode kan gøre sit immunsystem mere effektivt med stress og på den måde holde sygdom for døren.

Uden mad og drikke duer helten ikke

Talemåden “uden mad og drikke duer helten ikke” handler i bund og grund om, at man skal sørge for at få noget at spise og drikke, hvis man vil klare sig. Men er man stresset kan man hurtigt “glemme” at spise og drikke ordentlig. Istedet bliver det måske kun til en masse kopper kaffe foran computeren. På den måde får kroppen måske ikke den nødvendige næring og begynder derfor at tære på sine lagre. Og rammens man så at en virus, er kroppens immunforsvar måske ikke helt så effektivt.

Personligt er jeg selv slem til at glemme at drikke og spise, når jeg har meget om ørerne, men prøver at blive bedre til at passe på mig selv.

 

Kilde: videnskab.dk