Jeg er netop startet arbejde igen efter min sommerferie og ligesom så mange andre, er jeg blevet mødt af en fyldt indbakke, bunker af uløste opgaver og travle kolleger. Første dag på jobbet efter ferien kan være hård, men det behøver den ikke at være.

Her er 9 tips til dig som skal på ferie, dig der starter på arbejde efter ferien og dig der er på arbejde, når kollegerne kommer tilbage fra ferie:

  • Kom ned i gear inden ferien og undgå at tage stresset på ferie. Og forbered dig til efter ferien. Planlæg hvilke opgaver du skal kigge på, når du kommer tilbage på jobbet efter din ferie. På den måde bliver det nemmere at starte arbejde igen, når ferien er ovre – og du undgår, at tanker om arbejde ødelægger den sidste del af ferien.
  • Sørg for at koble af, mens du har ferie – og husk at holde ferie, når du har ferie. Ikke noget med at tjekke arbejdsmail og tage firmamobilen med på ferie. (Det med at tjekke arbejdsmail i ferien, har jeg tidligere været rigtig slem til – men øvelse gør mester og jeg er blevet meget bedre til at lade arbejde være arbejde, så jeg kan koble af og nyde min ferie 🙂 )
  • Tal med dine kolleger om din ferie og dine oplevelser. Vær en god kollega: giv dem, der kommer tilbage fra ferie, en varm velkomst og spørg ind til deres ferie. (Sidstnævnte er mine kolleger rigtig gode til 🙂 )
  • Start med de nemme opgaver. Brug første dag på jobbet efter ferie på at danne dig et overblik, læse mails og planlægge de kommende dages opgaver. Når du så er landet og oppe i omdrejninger igen, kan du tage fat i de lidt mere krævende opgaver.
  • Undlad at booke møder i arbejdskalenderen de første par dage. Overvej også at holde den private kalender fri for aftaler den første uges tid efter ferien.
  • Undgå at arbejde over den første dag, selvom du sidder med følelsen af at skulle indhente hængepartier.
  • Bed om hjælp, hvis du har brug for det. Arbejdsopgaverne er ikke kun dit ansvar, men det er dit ansvar at melde ud, hvis du har brug for hjælp til en opgave.
  • Book din næste ferie eller forlængede weekend allerede inden eller straks efter ferien. Så har du noget at se frem til og derved mere overskud på jobbet.
  • Overvej at starte op, efter ferien, midt på uge – så er den første uge tilbage på jobbet dejlig kort. (Når jeg til efteråret skal på ferie igen er det fra onsdag til onsdag 🙂 )

Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke var hårdt at komme tilbage på job efter endt ferie. Det er helt normalt, at have det svært ved, at komme tilbage – uanset hvor glade man er for sit job (læs: og jeg ELSKER mit arbejde). Krop og hoved skal lige igang igen efter at have koblet fra og det er en rigtig god ide, at give sige selv tid og acceptere denne omstilling. Ovenstående tips kan hjælpe til, at du kan holde ferie med god samvittighed og komme tilbage på jobbet uden, at føle dig stresset og udbrændt samme øjeblik, som du træder ind af døren.

Rigtig god arbejdslyst!